De beste olie voor je plankje

Wat is nou de beste olie voor je houten broodplank, snijplank of kaasplank? Er zijn heel veel oliesoorten die je kunt gebruiken, maar niet allemaal zijn ze even geschikt. Olijfolie bijvoorbeeld wordt afgeraden. De olijfolie reageert als het wordt blootgesteld aan lucht, en dit komt je plank niet ten goede. Hetzelfde geldt voor maisolie. Het is ook niet echt slim om smeerolie voor fietskettingen en scharnieren te gebruiken, maar dit spreekt voor zich. Let wel een beetje op bij planken van mango en acaciahout, waar deze een heel stuk donkerder gaat worden.

Tip: Wil je een acacia of mangohouten plank toch graag in de olie zetten dan raden we je aan dit eerst op de achterkant van het plankje te testen om te zien hoe deze kleurt.

Hieronder de drie oliesoorten die wij aanraden:

1. Walnoot- en lijnzaadolie

Deze oliesoorten worden al sinds jaar en dag gebruikt voor onderhoud van hout. Ze leveren een duurzame beschermlaag voor de houten snijplank. Daarnaast versterkt het de mooie natuurlijke houtkleur van de plank. Lijnzaadolie (of kortweg lijnolie) wordt veel gebruikt voor het behandelen van ongeverfd hout. Door de diepbruine kleur van de olie krijgt de houten plank een warme uitstraling. In de loop van de tijd wordt de houtkleur donkerder, vooral als het hout vaak blootstaat aan zonlicht. Zowel walnootolie als lijnzaadolie zijn relatief goedkoop, maar je moet wel meerdere lagen aanbrengen voor een goede beschermlaag. Let op: heb je regelmatig mensen over de vloer met een notenallergie, dan is het slim om niet voor de walnootolie te kiezen.

2. Minerale olie

Minerale olie is een (geurloos) bijproduct van petroleum. Je zou het niet denken, maar minerale olie is geschikt voor consumptie en wordt vaak in de voedingsindustrie gebruik. Minerale olie moet je regelmatig opnieuw aanbrengen. Na aanbrengen op de plank droogt de olie niet helemaal op, waardoor je niet hetzelfde verhardende effect krijgt als bij walnotenolie en lijnzaadolie. Omdat minerale olie transparant en kleurloos is houdt de snijplank de originele kleur.

3. Bijenwas

Met bijenwas kun je ook je houten plank insmeren. Bijenwas zal ook niet opdrogen na aanbrengen op de plank, maar geeft wel een goede beschermlaag. Zo goed zelfs, dat de laag permanent is je het niet definitief meer kunt verwijderen. Je kan eventueel een bijenwaslaag over een olie-beschermlaag aanbrengen. Bijenwas is een ideale buitenlaag voor het onderhoud van uw houten plank.