Hoe moet ik mijn houten plank behandelen?

Nu je weet welke olie of was je kan gebruiken, is het nu zaak om je houten plank op de juiste manier te behandelen; met liefde.

Eerst je Snijplank schuren

Voordat je een olie- of waslaag aanbrengt adviseren wij dat je eerst het oppervlak van de snijplank voorbereidt. Bij een ruw of beschadigd oppervlak zul je eerst licht moeten gaan schuren, zodat krassen en andere oneffenheden verdwijnen. Schuur met de richting van de houtnerf mee, zodat de schuurkrassen het minst zichtbaar zijn. Kies daarbij de juiste ruwheid van het schuurpapier: hoe meer beschadigingen en oneffenheden je weg wilt schuren, hoe ruwer het schuurpapier. Je kunt het schuren met de hand doen of met een schuurmachientje..

Tip: Je hoeft echt niet alle krassen en groeven weg te schuren. Het ruwe en natuurlijk uiterlijk is juist wat een houten snijplank, broodplank of kaasplank zo’n fantastisch natuurproduct maakt!

En dan het insmeren van de plank met olie

Is je houten plank geschuurd en klaar om ingesmeerd te worden? Giet dan wat olie op de plank en veeg je het uit met een pluisvrije doek. Laat de olie rustig intrekken en wrijf na 15 tot 20 minuten de olie nog eens goed uit. De plank moet nu niet meer vettig aanvoelen. Bij minerale olie kun je de plank enkele uren laten liggen en pas daarna uitwrijven. Smeer de plank ongeveer drie keer in met olie. Bij walnoot- en lijnzaadolie kun je het, verspreid of meerdere dagen, twee keer extra herhalen, om te zorgen voor een betere beschermlaag.

Succes en geniet van je prachtige houten plank!