Waarom is olie zo belangrijk voor houten plankjes?

Houten snijplanken hebben heel wat te verduren: ze komen steeds in contact met voedsel, je steekt ze regelmatig onder de kraan en door de temperatuurverschillen is er telkens sprake van uitzetten en inkrimpen.

Het insmeren met olie zorgt voor een dunnen beschermlaag over je houten plank. De olie dringt in het hout en de beschermende lag voorkomt dat water kan de plank binnendringt, maar zorgt er ook voor dat het hout kan blijven “ademen”. Het onderhoud van je houten plank is niet ingewikkeld; de olie is gemakkelijk aan te brengen. De olie is, net zoals de plank, een natuurproduct en is daarom een betere oplossing dan kunststof coatings en andere kunstmatige oplossingen waarmee je je houten plank kunt beschermen.

Olie zorgt voor een afstotende laag over je houten plank

Olie zorgt voor een dunne beschermlaag op het hout, maar deze laag is niet volledig ondoordringbaar. Je kunt het oppervlak regelmatig met warm water schoonmaken, zonder dat het hout uitdroogt. Droog hout is eigenlijk wat onhygiënisch. Droog hout absorbeert vloeistoffen zoals sappen van vlees, en dat is natuurlijk niet wat je wilt. Ook voorkomt olie dat er barstjes en scheuren in het hout ontstaan. Je zult daarvoor het hout af en toe moeten insmeren; iedere keer als je ziet dat het hout (te) droog wordt.